Näin uuden asunnon osto etenee

Näin uuden asunnon osto etenee

Asunnonostajan opas auttaa sinua eteenpäin uuden asunnon ostamisen eri vaiheissa. Joskus kokonaisuutta on hankala itse hahmottaa, ja tästä syystä olemme koonneet kaikki asunnon ostamisen vaiheet yhteen tietopakettiin.

Tutustu uuden kodin oston eri vaiheisiin!

Mieti näitä ennen kauppoja

Asunnonostajan opas

Mieti näitä ennen kauppoja

Onko haaveissasi oman kodin hankinta? Pohdi ostovalmiuden lisäksi omia tarpeitasi esimerkiksi asunnon sijainnin, palveluiden, taloyhtiön ratkaisujen sekä tilatarpeiden kautta. Oman asunnon hankinta on suuri satsaus tulevaisuuteen, joten on tärkeää pohtia asiaa monelta eri kantilta. Näiden kysymysten avulla voit miettiä, mikä on sinulle tärkeää, ja mistä olet mahdollisesti valmis joustamaan. 

 • Mikä on budjettisi?
 • Millä alueella haluat asua ja miksi?
 • Millaisia palveluja arvostat lähialueellasi?
 • Millaisia ratkaisuja toivot taloyhtiöltä (esimerkiksi pyörien säilytys, yhteiset tilat, sähköauton latauspiste tai lämmitysjärjestelmä)?
 • Paljonko tilaa ja millaisia tilaratkaisuja tarvitset?

Asuntoa ostaessa voi törmätä kuluihin, joita ei välttämättä osaa edes ajatella. Heti aluksi kannattaa selvittää oma taloudellinen tilanne ja realistinen budjetti. Ostohinnan lisäksi kuluja tulee esimerkiksi vastikkeista ja asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoverosta.

VRP:n rakentamat asuntokohteet ovat pääosin niin kutsuttuja RS-kohteita. Tällöin ostajan ja taloyhtiön hyväksi on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät, kuten rakennus- ja takuuajan vakuudet. RS-järjestelmä on kehitetty turvajärjestelmäksi niille, jotka sitoutuvat ostopäätökseen jo ennen tai kesken rakennusvaihetta.

Uuden asunnon ostaminen on turvallinen valinta verrattuna vanhan asunnon ostoon. Remonttikustannuksista ei tarvitse huolehtia lähitulevaisuudessa. Lisäksi uudiskohde on rakennettu uusimpien rakennusmääräysten mukaisesti, mikä näkyy asunnon ostajalle edullisina ja toimivina ratkaisuina muun muassa energiatehokkuudessa, äänieristyksessä sekä nykyaikaisessa talotekniikassa. Talotekniikka tarkoittaa rakennuksen teknisiä ratkaisuja muun muassa ilmanvaihtoon, viemäröinteihin sekä lämpö- ja vesijärjestelmiin liittyen.

Uusi asunto on varattavissa ennakkomarkkinointivaiheessa

Asunnonostajan opas

Uusi asunto on varattavissa ennakkomarkkinointivaiheessa

Uuden kodin valmistuminen lähtee tyypillisesti liikkeelle ennakkomarkkinoinnista. Suunnitelmat rakentamisesta on tehty, ja uusia koteja pääsee varaamaan. Ennakkomarkkinointi on rakennusprojektin tärkeä vaihe, jossa varmistetaan suunniteltujen kotien kysyntä ennen rakennustöiden aloittamista.

Voit varata haluamasi kodin ennakkomarkkinoinnin aikana ja vahvistaa varauksen maksamalla varausmaksun. Olemme halunneet tehdä tämän mahdollisimman sujuvaksi, ja siksi meille sekä asuntojen varaaminen että varausmaksun maksaminen on mahdollista hoitaa verkossa.

Varauksen yhteydessä saat tiedon kohteen rakennusaikataulusta, asuntojen pohjakuvat sekä hintatiedot. Kun päätös rakentamisesta tehdään ja asuntokaupan tekeminen tulee ajankohtaiseksi, varausmaksu lasketaan osaksi kauppahintaa.

Ennakkovaraus ei ole sitova, ja sen voi purkaa ennen varsinaisen asunto-osakekauppakirjan allekirjoittamista. Tällöin maksettu varausmaksu palautuu kokonaisuudessaan varaajalle. Jos toivomasi koti on jo varattu, voit liittyä jonoon. Ennakkovarausmaksua ei tällöin peritä.

Asunnon varaaminen on luonnollisesti mahdollista hoitaa myös suoraan alueyhteyshenkilöidemme kanssa. Yhteystietomme löydät täältä. 

Rakentaminen alkaa

Asunnonostajan opas

Rakentaminen alkaa

Kun RS-järjestelmän mukaiset asiakirjat on laadittu ja RS-pankki on ne hyväksynyt, myyjämme on sinuun yhteydessä ja sopii kauppojen tekemisestä. Kerromme asunnon tarkemman valmistumisajankohdan ja opastamme rakennusajan käytännön asioista.

Rakentamisen keskeiset vaiheet ovat

 1. pohjatyöt tontilla
 2. perustustyöt
 3. talon rungon pystytys
 4. vesikatto ja talotekniikka
 5. julkisivutyöt
 6. väliseinät, tasoitus- ja maalaustyöt
 7. kiintokalusteiden ja varusteiden asennukset
 8. sisäovien ja listojen asennukset
 9. pihojen ja ulkotilojen viimeistelytyöt

Keräämme projektin aikana säännöllisesti asiakaspalautetta. Tällä haluamme varmistaa, että saat varmasti äänesi kuuluviin, jos jokin asia projektin etenemisessä mietityttää. 

VRP:n toimintatapoihin kuuluu rehellinen, avoin ja läpinäkyvä viestintä. Nostamme asiat aina esille niin kuin ne ovat, ilman kiertoilmaisuja.

Asunnon kaupanteko

Asunnonostajan opas

Asunnon kaupanteko

Kun olet varannut asunnon, olemme sinuun viipymättä yhteydessä ja lähetämme tietoa seuraavista vaiheista. Varsinainen kaupanteko tapahtuu, kun kohteen rakennuspäätös on tehty. 

Kaupantekovaiheessa voit vielä tehdä muutoksia esimerkiksi asunnon materiaalivalintoihin. Asunnon kauppakirjassa on mainittu päivämäärä, johon mennessä muutostoiveet tulee ilmoittaa. 

Uudiskohteissa asunnon maksu tapahtuu pääsääntöisesti erissä kohteen valmistumisen mukaan. Viimeinen erä tulee olla maksettu ennen asunnon luovutusta. Katso Usein kysytyt kysymykset -sivumme, josta löydät lisätietoja asunnon hinnan muodostumisesta.

Kaupantekovaihe voidaan suorittaa kasvotusten tai etätapaamisena. Käymme tapaamisessa tarkasti läpi muun muassa seuraavat asiat:

 • pihan ja julkisivun tarkemmat tiedot
 • miten ostettava asunto sijoittuu taloon
 • asuntokauppalain mukaiset rakennus- ja takuuajan vakuudet
 • materiaalivalinnat
 • maksuerät
 • kauppakirjan ja siihen liittyvät asiakirjat
Uuden asunnon materiaalivalinnat

Asunnonostajan opas

Uuden asunnon materiaalivalinnat

Kun teet päätöksen asunnon ostamisesta ajoissa, sinulla on mahdollisuus valita uuden kotisi tai sijoitusasuntosi pintamateriaalit. Pääset vaikuttamaan esimerkiksi keittiön ilmeeseen, kylpyhuoneen kalusteisiin ja laattamateriaaleihin, lattiamateriaaleihin, saunan ilmeeseen sekä kodin kaapistoihin. Asuntokohtaiset materiaalivalinnat tulee tehdä hankekohtaisen aikataulun puitteissa. 

Käytämme kohteissamme laadukkaita materiaaleja ja tunnettuja kalustetoimittajia.

Varainsiirtoveron maksaminen ja osakkeenostajien kokous

Asunnonostajan opas

Varainsiirtoveron maksaminen ja osakkeenostajien kokous

Uudesta asunnosta maksetaan varainsiirtoveroa, joka tulee maksaa kahden kuukauden sisällä kohteen valmistumisesta.

Osakeluetteloon tulee omistusmerkintä vasta sen jälkeen, kun varainsiirtovero on maksettu ja RS-pankki (asunnot) tai osakkeenomistaja (autopaikat ja varastot) on tehnyt Maanmittauslaitokselle omistajarekisteröintipyynnön.

Osakkeenostajien kokous

Kun kohteen asunnoista on myyty 25 prosenttia, kutsumme osakkeenostajat kokoukseen. Kokouksessa on mahdollista valita rakennustyön tarkkailija ja ylimääräinen tilintarkastaja.

Asunnon luovutus ja muuttotarkastus

Asunnonostajan opas

Asunnon luovutus ja muuttotarkastus

Ilmoitamme viimeistään kuukautta ennen kohteen valmistumista, milloin asunto voidaan luovuttaa sinulle. Kutsumme sinut samalla muuttotarkastukseen, jonka aikana saat rauhassa tutustua kotiisi ja kirjata ylös mahdolliset puutteet. 

Kun muuttopäivä uuteen kotiisi vihdoin koittaa, VRP:n edustaja tai isännöitsijä luovuttaa sinulle avaimet. Uudessa kodissasi odottaa aina pieni yllätys, joka toivottaa sinut tervetulleeksi uuteen kotiisi.

Yhtiön hallinto luovutetaan perustajaosakkaalta uusille osakkaille

Asunnonostajan opas

Yhtiön hallinto luovutetaan perustajaosakkaalta uusille osakkaille

Kun kohde on valmis ja otettu käyttöön, taloyhtiön hallinto siirtyy VRP:ltä talon uusille osakkaille. Kutsumme osakkaat hallinnonluovutuskokoukseen noin kolme kuukautta rakennuksen valmistumisen jälkeen. Kyseessä on yhtiökokous, jossa yhtiön hallinto siirtyy VRP:ltä osakkaille. 

Hallinnonluovutuskokouksessa käydään läpi muun muassa seuraavat asiat:

 • esitetään yhtiön välitilinpäätös
 • annetaan selvitys taloussuunnitelmasta ja sen toteutumisesta sekä tilintarkastajan lausunto
 • käydään läpi rakennuksen tekninen toteutus
 • valitaan yhtiölle hallitus ja tilintarkastaja jäljellä olevalle toimintakaudelle
Vuositarkastus

Asunnonostajan opas

Vuositarkastus

Järjestämme noin vuoden kuluttua valmistumisesta vuositarkastuksen. Voit kirjata ennen tarkastusta saamallesi lomakkeelle tiedot mahdollisista havaituista puutteista ja korjaustarpeista. Havaitut puutteet tarkastetaan, ja VRP korjaa urakoitsijalle kuuluvat virheet.

Toimintamallimme

Rakennamme uusia, elämänlaatua parantavia koteja. Suunnittelemme, korjaamme ja kehitämme kiinteistöjä vastuullisesti ja laadukkaasti. Ajattelemme rakentamista elämänlaatua parantavana toimintana  – suunnittelemme aina asiakkaidemme lähtökohdista ja heidän tarpeisiin.

Olemme rehellisiä, avoimia ja läpinäkyviä toiminnassamme. Rakennamme ammattitaidolla ja laadukkaasti: yhtenäisten, kannattavien toimintamallien ja prosessien mukaisesti.

Olemme suoraselkäinen rakentaja

Avoin toimintamme luo luottamusta

Katsomme ylihuomiseen

Teemme kannattavia päätöksiä

Tutustu uudiskohteisiimme ja varaa omasi

Ennakkomarkkinoinnissa
As Oy Ylöjärven Kataja
Ylöjärvi, Kirkonseutu

As Oy Ylöjärven Kataja

Arvioitu valmistuminen8/2025

Velaton hinta128 000 - 329 000 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala26.5 - 78.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Helsingin Graniittikallio
Helsinki, Pihlajisto

As Oy Helsingin Graniittikallio

Kohde valmis2/2023

Velaton hinta410 500 - 549 000 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala104.5+20 - 85 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Väinölän Niittyranta
Jyväskylä, Väinölä

As Oy Väinölän Niittyranta

Kohde valmis12/2023

Velaton hinta139 000 - 475 000 €

Huoneluku2h - 4h+

Asuntopinta-ala36 - 93.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Pirkkalan Vanamo
Pirkkala, Pere

As Oy Pirkkalan Vanamo

Kohde valmis10/2023

Velaton hinta104 200 - 327 400 €

Huoneluku1h - 3h

Asuntopinta-ala23.5 - 70.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Hyvinkään Ratapiha
Hyvinkää, Viertola

As Oy Hyvinkään Ratapiha

Kohde valmis5/2023

Velaton hinta193 200 - 414 950 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala25.5 - 96.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Jyväskylän Koskenvaltias
Jyväskylä, Keljo / Valkola

As Oy Jyväskylän Koskenvaltias

Kohde valmis10/2022

Velaton hinta116 500 - 299 500 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala25.0 - 77.5 m2

Tutustu ja varaa

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä soittamalla tai oheisella lomakkeella  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.