Kaikki kohteemme suunnitellaan A-energialuokkaan, kuten myös pian Ylöjärvelle kohoava uudiskohde asunto-osakeyhtiö Ylöjärven Kataja. Aurinkovoimala katolla, harkitut rakenneratkaisut ja optimoitu kerrostalorakennuksen muoto tukevat kohteen energiatehokkuutta.

”Rakenteet määrittävät merkittävän osan rakennusten energiatehokkuudesta. Esimerkiksi Katajan betonirakenne vähentää massiivisuutensa vuoksi merkittävästi lämpöhukkaa. Nopanmalliset kerrostalot ovat osoittautuneet parhaimmiksi energiankäytön kannalta. Kun energialuokka on korkea, ostettavan energian määrä vähenee, ja se vaikuttaa muun muassa vastikkeeseen ja asukkaiden asumisen kuluihin”, VRP Länsi-Suomen hankekehityspäällikkö Ilkka Hjerppe kertoo.

Taloyhtiössä hyödynnetään automaatiojärjestelmää ilmanvaihdon lämmöntalteenotossa ja energiankulutuksen seurannassa. Aurinkopaneelien tuottama sähkö vähentää asumiskustannuksia, kuten vastikkeen suuruutta, ja esimerkiksi taloyhtiön saunaa voidaan lämmittää paneelien voimalla.

Sijainti tukee Ylöjärven Katajassa ympäristöystävällistä asumista

Hankkeissamme suositaan uusiutuvan energian käyttöä, ja käytössä olevat materiaalit ovat sertifioituja ja vastuullisesti tuotettuja sekä pääosin kotimaisia. Hyvin suunnitellut ja energiatehokkaat asunnot sekä omalta kotiovelta saavutettavat palvelut tekevät arjesta mukavan helppoa ja vaihtelevaa.

”Pyrimme tekemään kohteitamme rakentaessa asiat kerralla kuntoon. Tällä tavalla vähennämme hukkaa jo työmailla”, Hjerppe avaa.

Ylöjärven Katajan keskeinen sijainti hyvine joukkoliikenneyhteyksineen tukee ympäristöystävällistä asumista. Lyhyt matka kauppaan ja naapurissa sijaitsevaan kirjastoon mahdollistaa arkiasioiden hoitamisen jalan tai pyörällä, vähentäen entisestään asumisen hiilijalanjälkeä. Kuntoilemaankaan ei tarvitse lähteä kotipihaa kauemmaksi, sillä jokainen asukas voi parantaa hyvinvointiaan taloyhtiön yhteispihan kuntoilualueella ja pelikentällä.

Asunto-osakeyhtiön monipuolinen jätepiste tukee helppoa ja tehokasta kierrättämistä.

”Miksei lajittelisi ja kierrättäisi hyvin, kun sen vuoksi ei tarvitse lähteä edes omasta pihasta”, Hjerppe kysyy.

Asukas voi seurata reaaliaikaisesti vedenkulutustaan Katajan kodeissa

Ylöjärven Katajan koteihin tulee asuntokohtaiset vesimittarit. Asukas voi seurata omaa vedenkulutustaan reaaliaikaisesti omassa kodissaan olevalta näytöltä. Tavoitteena on herättää asukkaat pohtimaan kulutustottumuksiaan ja kannustaa kestävään käyttäytymiseen.

”Uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa tilojen lämmitystä suurempi energiamäärä kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Tähän asiaan jokainen voi itse vaikuttaa. Jos asukas huomaa, että lämmintä vettä on mennyt lähiaikoina paljon, omia tottumuksiaan voi koittaa muuttaa”, Hjerppe kannustaa.

Asukas voi pienentää omaa ekologista jalanjälkeään lämpimän veden kulutuksen tarkkailun lisäksi yksinkertaisilla toimilla, kuten kodin sisälämpötilan säätämisellä noin 20 asteeseen.

”Lopulta tärkeintä on pitää kodistaan ja sen teknisistä järjestelmistä hyvää huolta, jotta saavutetaan pitkäikäisiksi suunniteltujen laitteiden ja rakenteiden käyttöikä”, Hjerppe sanoo.

Tutustu Ylöjärven Katajaan ja sen vapaina oleviin asuntoihin