Joonas Nuutinen aloitti VRP:n sijoittajamyynnin päällikkönä 2.5.2022. Työtehtävä on uusi VRP:llä.  

Tradenomiksi Laurea ammattikorkeakoulun Otaniemen-toimipisteestä valmistunut Nuutinen on kerryttänyt aiempaa kokemusta laajasti asuntouralla myyntitöissä ja hallinnollisissa tehtävissä. 

”Olen ollut asuntojen kanssa tekemisissä käytännössä koko aikuisikäni. Asuntokauppaan liittyvät asiat alkavat olla jo mukavasti hanskassa.” 

”Jos asiakkailla on mitä tahansa kysyttävää tai keskusteltavaa asuntosijoittamisesta tai kiinnostavasta alueesta, minulle voi aina soittaa. Tai jos liikutaan samoilla suunnilla, niin käydään vaikka kahvilla! Asiakaspalveluahan tämä myyntipäällikönkin työ on”, Nuutinen hymyilee. 

Joonas Nuutisen vinkit asuntosijoittamiseen 

Poikkeaako asuntosijoittaja tavallisesta asunnon ostajasta? 

”Ihmistyyppinä puhutaan hyvin samanlaisista ihmisistä. Suurin osa asuntosijoittajista on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Taustalla harvemmin on mitään isompia perintöjä tai lottovoittoja.” 

”Tyypillisellä asuntosijoittajalla on yhdestä kolmeen sijoitusasuntoa. Useamman asunnon portfolioiden yleistymisen taustalla on oivallus siitä, että velkavipua käyttämällä on mahdollista kasvattaa asuntosalkkua.” 

Mikä asuntosijoittamisessa houkuttaa? 

”Asunnot ovat hyvin konkreettinen ja helposti ymmärrettävä tapa tehdä sijoituksia. Uudiskohteet ovat myös hyvin turvallisia asuntosijoittamisen kohteita, kun suuria remontteja tai muita korjauksia ei ole odotettavissa neljännesvuosisataan.” 

Millaista tuottoa uudiskohteista voi odottaa? 

”Tässä sijainti toki vaikuttaa, mutta tavallisesti tuottoprosentti liikkuu pitkällä aikavälillä 3,5–5,5 prosentin välillä. Uudiskohteissa olennaista on, että taustalla on luotettava ja turvallinen rakennuttaja. VRP:n kohteissa nämä asiat toteutuvat aina: Me menemme asunnoissa aina laatu edellä, ja aikatauluissa pysytään. Myös läpinäkyvyys kaikessa tekemisessä on VRP:lle hyvin tärkeä asia.” 

Millaiset sijainnit ovat hyvä sijoitus? 

”Kun sijainti on hyvä, asuntosijoittamisessa on vaikea epäonnistua. On hyvä siksi varmistaa, että alue kehittyy sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lähellä olevat palvelut ja vuokrattavuus ovat tärkeitä. Nämä ovat myös VRP:lle keskeisiä kriteereitä, ja siksi panostamme pääkaupunkiseutuun kehyskuntineen, Pirkanmaan seutuun ja Jyväskylän alueeseen.” 

”Mitä parempi alue, sitä enemmän sijoituksen tuotto-odotukseen voi laskea vuokratuoton lisäksi myös arvonnousua. Esimerkiksi Pirkkalan Vanamo kiinnostaa nyt monia. Omalla tontilla sijaitsevasta kohteesta on lyhyt matka Tampereelle ja Pirkkalan palvelut ovat vieressä. Kohde palvelee sekä oman kodin hankkijoita että asuntosijoittajia.” 

Mikä tekee hyvän asuntosijoittajan? 

”Asuntosijoittamisessa pärjää suunnitelmallisuudella. Excel on asuntosijoittajan paras kaveri! Kannattaa laskea erilaisia skenaarioita esimerkiksi korkotason kehityksen suhteen. Tätä kautta voi konkreettisesti määritellä oman riskinsietokyvyn suhteessa omaan talouteen.” 

”Tästä eteenpäin voi alkaa tarkemmin miettiä sijoitustoiminnan päämääriä. Mikä on tavoiteltu vuokratuotto, ja kuinka siihen päästään? Millaisia kassavirran ja oman pääoman tuottotavoitteet ovat?” 

Mistä löytyy hyvä vuokralainen? 

”Tänä päivänä markkinoilla on paljon hyviä vuokralaisten välityspalveluita, mutta myös sosiaalisen median kanavat ja ryhmät ovat kasvattaneet suosiotaan. Fiksu asuntosijoittaja panostaa vuokrailmoitukseen ja varsinkin laadukkaisiin kuviin. Vuokralaisten hakuun liittyvät kulut ovat verovähennyskelpoisia.” 

Kuinka hyvä vuokralainen pidetään? 

”Hyvien vuokralaisten löytäminen ja pitäminen ovat asuntosijoittamisen a ja o. Siksi on hyvä suhtautua vuokranantajana toimimiseen asiakaspalvelutyönä. Vuokralaiseen kannattaa aina pitää hyvät yhteydet: Jos edessä on vuokrankorotus vaikkapa vastikkeiden nousun vuoksi, se on helpompi ottaa esille, kun vuokrasuhde ei ole aivan kasvoton.” 

Lue lisää asuntosijoittamisesta ja liity VRP:n sijoittajapiiriin

Tutustu kohteisiimme