Asunnonostajan opas – näin uuden asunnon osto etenee

Asunnonostajan opas – näin uuden asunnon osto etenee

Asunnonostajan opas auttaa sinua eteenpäin uuden asunnon oston eri vaiheissa. Joskus kokonaisuutta on hankala itse hahmottaa, ja tästä syystä olemme koonneet kaikki vaiheet yhteen tietopakettiin.

Tutustu uuden kodin oston eri vaiheisiin!

Uuden asunnon ostajan muistilista

Onko pohdinnassa oman kodin hankinta? Ennen asunnon ostamiseen ryhtymistä on hyvä miettiä ostovalmiuden lisäksi omia tarpeita esimerkiksi sijainnin, palveluiden, taloyhtiön ratkaisujen sekä asunnon tilatarpeiden kautta. Oman asunnon hankinta on suuri panostus tulevaisuuteen, jolloin on tärkeää pohtia asiaa jokaisesta näkökulmasta. Näiden kysymyksien avulla voit valmiiksi miettiä, mikä on sinulle tärkeää, ja mistä olet mahdollisesti valmis joustamaan. 

 • Mikä on budjettini?
 • Millä alueella haluan asua ja miksi?
 • Millaisia palveluja arvostan lähialueellani?
 • Millaisia palveluja ja ratkaisuja toivon taloyhtiöltä (esim. pyörien säilytys, yhteiset tilat, sähköauton latauspiste tai lämmitysjärjestelmä?
 • Paljonko tilaa ja millaisia tilaratkaisuja tarvitsen?

Asuntoa ostaessa voi törmätä erilaisiin kuluihin, joita ei välttämättä osaa ajatella alussa. Oma taloudellinen tilanne ja realistinen budjetti kannattaa heti aluksi selvittää. Asunnon ostohinnan lisäksi kuluja tulee esimerkiksi varainsiirtoverosta (jos et ole ensiasunnon ostaja) ja vastikkeista.

VRP:n rakentamat asuntokohteet ovat pääosin niin kutsuttuja RS-kohteita, joka tarkoittaa sitä, että ostajan ja taloyhtiön hyväksi on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät, kuten rakennus- ja takuuajan vakuudet. RS-järjestelmä on kehitetty turvajärjestelmäksi niille, jotka sitoutuvat ostopäätökseen jo ennen tai kesken rakennusvaihetta.

Uuden asunnon ostaminen on turvallinen ja helppo valinta jo asuttuun, vanhaan asuntoon verrattuna. Uutta asuntoa ostaessa ei tarvitse huolehtia remonttikustannuksista oston yhteydessä eikä lähitulevaisuudessa. Lisäksi uudiskohde on rakennettu uusimpien rakennusmääräysten mukaisesti, mikä näkyy asunnon ostajalle edullisina ja toimivina ratkaisuina mm. energiatehokkuudessa, äänieristyksessä sekä nykyaikaisessa talotekniikassa. Talotekniikka tarkoittaa rakennuksen teknisiä ratkaisuja muun muassa ilmanvaihtoon, viemäröinteihin sekä lämpö- ja vesijärjestelmiin liittyen.

Ennakkomarkkinointivaiheessa uusi asunto on varattavissa

Uuden kodin valmistuminen lähtee tyypillisesti liikkeelle ennakkomarkkinoinnista. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnitelmat rakentamisesta on tehty, ja uusia koteja pääsee varaamaan. Ennakkomarkkinointi on rakennusprojektin tärkeä vaihe, jossa varmistetaan suunniteltujen kotien kysyntä ennen rakennustöiden aloittamista.

Voit varata haluamasi kodin ennakkomarkkinoinnin aikana ja vahvistaa varauksen maksalla varausmaksun. Olemme halunneet tehdä tämän mahdollisimman sujuvaksi, ja siksi meille sekä asuntojen varaaminen että varausmaksun maksaminen on mahdollista hoitaa verkossa.

Varauksen yhteydessä saat tiedon kohteen rakennusaikataulusta, asuntojen pohjakuvat sekä hintatiedot. Kun päätös rakentamisesta tehdään ja asuntokaupan tekeminen tulee ajankohtaiseksi, varausmaksu lasketaan osaksi kauppahintaa.

Ennakkovaraus ei ole sitova, ja sen voi purkaa ennen varsinaisen asunto-osakekauppakirjan allekirjoittamista. Tällöin maksettu varausmaksu palautuu kokonaisuudessaan varaajalle. Jos toivomasi koti on jo varattu, voit liittyä jonoon. Ennakkovarausmaksua ei tällöin peritä.

Asunnon varaaminen on luonnollisesti mahdollista hoitaa myös suoraan alueyhteyshenkilöidemme kanssa, jotka tekevät varauksen puolestasi. Yhteystietomme eri alueilla löydät täältä. 

Rakentaminen alkaa

Asunnonostajan opas

Rakentaminen alkaa

Kun RS-järjestelmän mukaiset asiakirjat on laadittu ja RS-pankki on ne hyväksynyt, myyjämme on sinuun yhteydessä ja sopii asuntokauppojen tekemisestä. Lisäksi kerromme asunnon tarkemman valmistumisajankohdan sekä opastamme rakennusajan käytännön asioista.

Rakentamisen keskeiset vaiheet ovat

 1. Pohjatyöt tontilla
 2. Perustustyöt
 3. Talon rungon pystytys
 4. Vesikatto ja talotekniikka
 5. Julkisivutyöt
 6. Väliseinät, tasoitus- ja maalaustyöt
 7. Kiintokalusteiden ja varusteiden asennukset
 8. Sisäovien ja listojen asennukset
 9. Pihojen ja ulkotilojen viimeistelytyöt

Keräämme projektin aikana säännöllisesti asiakaspalautetta. Tällä haluamme varmistaa, että saat varmasti äänesi kuuluviin, jos jokin asia projektin etenemisessä mietityttää. 

VRP:n toimintatapoihin kuuluu rehellinen, avoin ja läpinäkyvä viestintä. Nostamme asiat aina esille niin kuin ne ovat, ilman kiertoilmaisuja.

Asunnon kaupanteko

Asunnonostajan opas

Asunnon kaupanteko

Kun olet varannut asunnon, olemme sinuun viipymättä yhteydessä ja lähetämme tietoa seuraavista vaiheista. Varsinainen kaupanteko tapahtuu, kun kohteen rakennuspäätös on tehty. 

Kaupantekovaiheessa voidaan vielä tehdä muutoksia esimerkiksi asunnon materiaalivalintoihin liittyen. Asunnon kauppakirjassa on mainittu päivämäärä, johon mennessä muutostoiveita voi ilmoittaa. 

Uudiskohteissa asunnon maksu tapahtuu pääsääntöisesti erissä valmistumisen mukaan. Viimeinen erä tulee olla maksettuna ennen asunnon luovutusta. Katso Usein kysytyt kysymykset-sivumme, josta löydät lisätietoja asunnon hinnan muodostumiseen!

Kaupantekovaihe voidaan suorittaa kasvotusten tai etätapaamisena. Käymme tapaamisessa tarkasti läpi muun muassa seuraavat asiat:

 • Pihan ja julkisivun tarkemmat tiedot
 • Miten ostettava asunto sijoittuu taloon
 • Asuntokauppalain mukaiset rakennus- ja takuuajan vakuudet
 • Materiaalivalinnat
 • Maksuerät
 • Kauppakirja ja siihen liittyvät asiakirjat
Uuden asunnon materiaalivalinnat

Asunnonostajan opas

Uuden asunnon materiaalivalinnat

Kun teet asunnon ostosta päätöksen ajoissa, sinulla on mahdollisuus päättää uuden kodin tai sijoitusasunnon materiaalit. Pääset vaikuttamaan esimerkiksi keittiön ilmeeseen, kylpyhuoneen kalusteisiin ja laattamateriaaleihin, lattiamateriaaleihin, saunan ilmeeseen sekä kodin kaapistoihin. Asuntokohtaiset materiaalivalinnat tulee tehdä hankekohtaisen aikataulun puitteissa. 

Käytämme kohteissamme laadukkaita materiaaleja ja tunnettuja kalustetoimittajia.

Varainsiirtoveron maksaminen ja osakkeenostajien kokous

Varainsiirtoveron maksaminen ja osakkeenostajien kokous

Maksat uudesta asunnosta varainsiirtoveroa, joka tulee maksaa 2 kuukauden sisällä valmistumisesta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa kyseistä veroa, mutta siitä tulee tehdä varainsiirtoverotusilmoitus.

Osakeluetteloon tulee omistusmerkintä vasta sen jälkeen, kun varainsiirtovero on maksettu ja rs-pankki (asunnot) tai osakkeenomistaja (autopaikat ja varastot) on tehnyt Maanmittauslaitokselle omistajarekisteröintipyynnön.


Osakkeenostajien kokous


Kun kohteen asunnoista on myyty 25 %, kutsumme osakkeenostajat kokoukseen. Kokouksessa on mahdollista valita rakennustyön tarkkailija sekä ylimääräinen tilintarkastaja.

Asunnon luovutus ja muuttotarkastus

Asunnonostajan opas

Asunnon luovutus ja muuttotarkastus

Ilmoitamme viimeistään kuukautta ennen kohteen valmistumisesta, milloin asunto voidaan luovuttaa sinulle. Kutsumme sinut samalla muuttotarkastukseen, jonka aikana saat rauhassa tutustua kotiisi ja merkitä mahdolliset puutteet. 

Kun muuttopäivä uuteen kotiisi vihdoin koittaa, VRP:n edustaja tai isännöitsijä luovuttaa sinulle avaimet. Uudessa kodissasi odottaa aina pieni yllätys toivottaen sinut tervetulleeksi uuteen kotiisi.

Yhtiön hallinto luovutetaan perustajaosakkaalta uusille osakkaille

Asunnonostajan opas

Yhtiön hallinto luovutetaan perustajaosakkaalta uusille osakkaille

Kun kohde on valmis ja käyttöön otettu, taloyhtiön hallinto siirtyy VRP:ltä talon uusille osakkaille. Kutsumme osakkaat hallinnonluovutuskokoukseen noin 3 kuukautta rakennuksen valmistumisen jälkeen. Kyseessä on yhtiökokous, jossa yhtiön hallinto siirtyy VRP:ltä osakkaille. 

Hallinnonluovutuskokouksessa käydään läpi muun muassa seuraavat kohdat:

 • Esitetään yhtiön välitilinpäätös
 • Annetaan selvitys taloussuunnitelmasta ja sen toteutumisesta sekä tilintarkastajan lausunto
 • Käydään läpi rakennuksen tekninen toteutus
 • Valitaan yhtiölle hallitus ja tilintarkastaja jäljellä olevalle toimintakaudelle
Vuositarkastus

Asunnonostajan opas

Vuositarkastus

Noin vuoden päästä valmistumisesta järjestämme vuositarkastuksen. Voit kirjata ennen tarkastusta saamallesi lomakkeelle tiedot mahdollisista havaituista puutteista tai korjaustarpeista. Havaitut puutteet tarkastetaan ja VRP korjaa urakoitsijalle kuuluvat virheet.

Toimintamallimme

Rakennamme uusia, elämänlaatua parantavia koteja. Suunnittelemme, korjaamme ja kehitämme kiinteistöjä vastuullisesti ja laadukkaasti. Ajattelemme rakentamista elämänlaatua parantavana toimintana  – suunnittelemme aina asiakkaidemme lähtökohdista ja heidän tarpeisiin.

Olemme rehellisiä, avoimia ja läpinäkyviä toiminnassamme. Rakennamme ammattitaidolla ja laadukkaasti: yhtenäisten, kannattavien toimintamallien ja prosessien mukaisesti.

Suoraselkäinen rakentaja

Avoimuus tuo luottamusta

Katse ylihuomisessa

Kannattavaa päätöksentekoa

Tutustu uudiskohteisiimme ja varaa omasi

Ennakkomarkkinoinnissa
As Oy Kangasrinteen Juolukka
Jyväskylä, Kangasrinne

As Oy Kangasrinteen Juolukka

Arvioitu valmistuminen10/2023

Velaton hinta105 000 - 299 500 €

Huoneluku1h - 4h

Asuntopinta-ala24.5 - 74 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Jyväskylän Väinölän Koivikko
Jyväskylä, Väinölä

As Oy Jyväskylän Väinölän Koivikko

Arvioitu valmistuminen9/2022

Velaton hinta6 000 - 199 000 €

Huoneluku3h - 3h

Asuntopinta-ala51.0 - 51.0 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Tampereen Valkolehdokki
Tampere, Hervantajärvi

As Oy Tampereen Valkolehdokki

Arvioitu valmistuminen5/2023

Velaton hinta121 400 - 295 800 €

Huoneluku1h - 4h

Asuntopinta-ala25.0 - 76.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Hyvinkään Ratapiha
Hyvinkää, Viertola

As Oy Hyvinkään Ratapiha

Arvioitu valmistuminen5/2023

Velaton hinta193 200 - 414 950 €

Huoneluku1h - 4h

Asuntopinta-ala25.5 - 96.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Jyväskylän Koskenvaltias
Jyväskylä, Keljo / Valkola

As Oy Jyväskylän Koskenvaltias

Arvioitu valmistuminen9/2022

Velaton hinta116 500 - 299 500 €

Huoneluku1h - 4h

Asuntopinta-ala25.0 - 77.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Helsingin Graniittikallio
Helsinki, Pihlajisto

As Oy Helsingin Graniittikallio

Arvioitu valmistuminen4/2023

Velaton hinta319 000 - 515 000 €

Huoneluku3h - 4h

Asuntopinta-ala69 - 105 m2

Tutustu ja varaa
Ennakkomarkkinoinnissa
As Oy Pirkkalan Vanamo
Pirkkala, Pere

As Oy Pirkkalan Vanamo

Arvioitu valmistuminen10/2023

Velaton hinta118 400 - 327 400 €

Huoneluku1h - 3h

Asuntopinta-ala23,5 - 70.5 m2

Tutustu ja varaa
Ennakkomarkkinoinnissa
As Oy Väinölän Niittyranta
Jyväskylä, Väinölä

As Oy Väinölän Niittyranta

Arvioitu valmistuminen10/2023

Velaton hinta139 000 - 475 000 €

Huoneluku2h - 4h

Asuntopinta-ala36 - 93.5 m2

Tutustu ja varaa

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä soittamalla tai oheisella lomakkeella  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.