Mitä eroa on myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?
Myyntihinta (Mh) on asunnon hinta, jonka ostaja maksaa rakentamisvaiheen aikana. Siinä ei ole otettu huomioon yhtiölainan osuutta.
Velaton hinta (Vh) on uuden kotisi kokonaishinta, jossa on otettu huomioon yhtiölainan osuus. Voit päättää ennen asunnon valmistumista maksatko yhtiölainaosuuden valmistumisen yhteydessä kokonaan pois vai maksatko kuukausittaista rahoitusvastiketta.
Mitä hoitovastikkeeseen kuuluu?
Hoitovastiketta maksetaan kuukausittain, ja se kattaa taloyhtiön kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannukset sekä joissakin tapauksissa kiinteistöverot ja tontin vuokran. Hoito- ja ylläpitokustannuksiin kuuluu esimerkiksi lämmitys-, jäte- ja siivouskulut sekä huoltoyhtiön ja isännöitsijän kulut.
Onko rahoitus- ja pääomavastikkeella eroa?
Rahoitusvastiketta kutsutaan myös pääomavastikkeeksi. Tämä tarkoittaa taloyhtiön ottamaa velkaa (yhtiölainaa), joka peritään osakkailta usein kuukausittaisella maksuerällä.
Rahoitusvastike kattaa esimerkiksi kiinteistön rakentamiseen otettujen lainojen kulut, korot sekä lyhennykset. Yhtiölainaosuuden voi myös maksaa etukäteen pois, jolloin rahoitusvastiketta ei tarvitse maksaa kuukausierissä.
Voiko lainaosuuden maksaa pois rakennusvaiheen aikana?
Uudiskohteen kauppahinta maksetaan erissä rakentamisen vaiheiden mukaan ja tarkemmat maksuerät määritellään kauppakirjassa. Tyypillisesti maksueriä on viisi, mutta maksut vaihtelevat kohdekohtaisesti.
Kauppakirjan allekirjoitushetkellä maksat myyntihinnan ensimmäisen erän. Seuraavat maksut erääntyvät rakentamisen edetessä ja viimeiset erät maksat, kun asunto on muuttovalmis ja pääset tekemään muuttotarkastuksen.
Voiko yhtiölainaosuuden maksaa osissa valmistumisen jälkeen?
Yhtiölainaa eli velkaosuutta voi maksaa kuukausierissä rahoitusvastikkeen muodossa. Korkojen ja muiden kulujen suuruuden voi tarkistaa isännöitsijältä. Yhtiölainaosuuden voi maksaa myös kokonaisuudessaan kerralla. Isännöitsijältä saa tästä lisätietoa ja ohjeita.
Milloin varainsiirtovero on maksettava?
Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun kohde on valmistunut. Osakkeenostaja vastaa varainsiirtoveron maksusta ja varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä.
Osakasta ei merkitä sähköiseen osakeluetteloon ennen kuin varainsiirtovero on maksettu. Asunto-osakkeista maksetaan 1,5 % varainsiirtovero, ja se lasketaan asunnon velattomasta hinnasta.
Lue lisää
asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoverosta.
Mitä eroa sijaitseeko kohde omalla tontilla vai vuokratontilla? Mikä on valinnainen vuokratontti?
Kun ostat uudiskohteen, joka sijaitsee omalla tontilla, maksat kauppahinnassa myös tontin hinnan. Asunnon hinta saattaa tällöin olla korkeampi, mutta kuukausittainen vastike saattaa olla pienempi, kun et maksa tontista vuokraa.
Uudiskohteissa on joskus mahdollista kohteen valmistuessa tai myöhemmin lunastaa vuokratontin osuus. Silloin puhutaan valinnaisesta vuokratontista. Näissä kohteissa voit halutessasi valita maksatko tontista vuokraa tontinvuokravastikkeen yhteydessä vai lunastatko tontin osuuden, jolloin tontinvuokravastiketta ei tarvitse enää maksaa kuukausittain. Tontin lunastus voi olla kannattavaa, jos kodissa on tarkoitus asua pidempään.
Tutustu myös
asunnonostajan oppaaseen,
jossa käymme läpi tarkemmin uudiskohteen oston vaiheet!