Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?

Myyntihinta (Mh) on asunnon hinta, jonka ostaja maksaa rakentamisvaiheen aikana. Siinä ei ole otettu huomioon yhtiölainan osuutta. Velaton hinta (Vh) on uuden kotisi kokonaishinta, jossa on otettu huomioon yhtiölainan osuus. Voit päättää ennen asunnon valmistumista maksatko yhtiölainaosuuden valmistumisen yhteydessä kokonaan pois vai maksatko kuukausittaista rahoitusvastiketta.

Mitä hoitovastikkeeseen kuuluu?

Hoitovastiketta maksetaan kuukausittain, ja se kattaa taloyhtiön kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannukset sekä joissakin tapauksissa kiinteistöverot ja tontin vuokran. Hoito- ja ylläpitokustannuksiin kuuluu esimerkiksi lämmitys-, jäte- ja siivouskulut sekä huoltoyhtiön ja isännöitsijän kulut.

Onko rahoitus- ja pääomavastikkeella eroa?

Rahoitusvastiketta kutsutaan myös pääomavastikkeeksi. Tämä tarkoittaa taloyhtiön ottamaa velkaa (yhtiölainaa), joka peritään osakkailta usein kuukausittaisella maksuerällä. Rahoitusvastike kattaa esimerkiksi kiinteistön rakentamiseen otettujen lainojen kulut, korot sekä lyhennykset. Yhtiölainaosuuden voi myös maksaa etukäteen pois, jolloin rahoitusvastiketta ei tarvitse maksaa kuukausierissä.

Voiko lainaosuuden maksaa pois rakennusvaiheen aikana?

Uudiskohteen kauppahinta maksetaan erissä rakentamisen vaiheiden mukaan ja tarkemmat maksuerät määritellään kauppakirjassa. Tyypillisesti maksueriä on viisi, mutta maksut vaihtelevat kohdekohtaisesti. Kauppakirjan allekirjoitushetkellä maksat myyntihinnan ensimmäisen erän. Seuraavat maksut erääntyvät rakentamisen edetessä ja viimeiset erät maksat, kun asunto on muuttovalmis ja pääset tekemään muuttotarkastuksen.

Voiko yhtiölainaosuuden maksaa osissa valmistumisen jälkeen?

Yhtiölainaa eli velkaosuutta voi maksaa kuukausierissä rahoitusvastikkeen muodossa. Korkojen ja muiden kulujen suuruuden voi tarkistaa isännöitsijältä. Yhtiölainaosuuden voi maksaa myös kokonaisuudessaan kerralla. Isännöitsijältä saa tästä lisätietoa ja ohjeita.

Milloin varainsiirtovero on maksettava?

Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun kohde on valmistunut. Osakkeenostaja vastaa varainsiirtoveron maksusta ja varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä. Osakasta ei merkitä sähköiseen osakeluetteloon ennen kuin varainsiirtovero on maksettu. Asunto-osakkeista maksetaan 1,5 % varainsiirtovero, ja se lasketaan asunnon velattomasta hinnasta. Lue lisää asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoverosta.

Mitä eroa sijaitseeko kohde omalla tontilla vai vuokratontilla? Mikä on valinnainen vuokratontti?

Kun ostat uudiskohteen, joka sijaitsee omalla tontilla, maksat kauppahinnassa myös tontin hinnan. Asunnon hinta saattaa tällöin olla korkeampi, mutta kuukausittainen vastike saattaa olla pienempi, kun et maksa tontista vuokraa. Uudiskohteissa on joskus mahdollista kohteen valmistuessa tai myöhemmin lunastaa vuokratontin osuus. Silloin puhutaan valinnaisesta vuokratontista. Näissä kohteissa voit halutessasi valita maksatko tontista vuokraa tontinvuokravastikkeen yhteydessä vai lunastatko tontin osuuden, jolloin tontinvuokravastiketta ei tarvitse enää maksaa kuukausittain. Tontin lunastus voi olla kannattavaa, jos kodissa on tarkoitus asua pidempään. Tutustu myös asunnonostajan oppaaseen, jossa käymme läpi tarkemmin uudiskohteen oston vaiheet!
Tutustu asunnon ostajan oppaaseen

Tutustu asunnon ostajan oppaaseen

Asunnonostajan oppaan avulla selvität uuden kodin ostoon liittyvät vaiheet.

Tutustu uudiskohteisiimme ja varaa omasi

Ennakkomarkkinoinnissa
As Oy Ylöjärven Kataja
Ylöjärvi, Kirkonseutu

As Oy Ylöjärven Kataja

Arvioitu valmistuminen8/2025

Velaton hinta128 000 - 329 000 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala26.5 - 78.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Helsingin Graniittikallio
Helsinki, Pihlajisto

As Oy Helsingin Graniittikallio

Kohde valmis2/2023

Velaton hinta410 500 - 549 000 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala104.5+20 - 85 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Väinölän Niittyranta
Jyväskylä, Väinölä

As Oy Väinölän Niittyranta

Kohde valmis12/2023

Velaton hinta139 000 - 475 000 €

Huoneluku2h - 4h+

Asuntopinta-ala36 - 93.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Pirkkalan Vanamo
Pirkkala, Pere

As Oy Pirkkalan Vanamo

Kohde valmis10/2023

Velaton hinta104 200 - 327 400 €

Huoneluku1h - 3h

Asuntopinta-ala23.5 - 70.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Hyvinkään Ratapiha
Hyvinkää, Viertola

As Oy Hyvinkään Ratapiha

Kohde valmis5/2023

Velaton hinta193 200 - 414 950 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala25.5 - 96.5 m2

Tutustu ja varaa
Myynnissä
As Oy Jyväskylän Koskenvaltias
Jyväskylä, Keljo / Valkola

As Oy Jyväskylän Koskenvaltias

Kohde valmis10/2022

Velaton hinta116 500 - 299 500 €

Huoneluku1h - 4h+

Asuntopinta-ala25.0 - 77.5 m2

Tutustu ja varaa

Lähde sijoittamaan

Asuntosijoittaminen kannattaa

Asuntosijoittaminen kannattaa

VRP:n uudiskohteet ovat täydellinen asuntosijoittamisen kohde. Uudiskohde on huoleton sijoitusasunto ja takaa hyvät tuottoprosentit sijoittajalle. 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä soittamalla tai oheisella lomakkeella    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.