Kolmas VRP:n rakentama kerrostalo kohoaa kohti taivasta Nokian keskustassa. Yksi kerros valmistuu kuuden miehen voimin viikossa, ja 9-kerroksinen talo on harjakorkeudessaan alle kolmen kuukauden kuluttua.

Kuusihenkisen tiimin nokkamiehenä ja VRP Länsi-Suomen työmaatyöntekijöiden luottamusmiehenä toimii kirvesmies Kari Kujanpää. Hän on ollut 11 vuotta VRP:llä töissä.

Kerrostalon perustuksien teossa Kujanpään vastuulla on muun muassa raudoitus, mutta työnkuvaan kuuluvat myös laudoitus- ja betonityöt.

”Teemme kymmenen viikkoa töitä tiukalla tahdilla. Kun edellisen kerrostalon runko valmistui perjantaina, seuraava talourakka alkoi maanantaina”, Kujanpää kertoo.

Tiimin nokkamiehenä hänen vastuullensa kuuluu muun muassa työnjohdon kanssa aikataulujen lukkoon lyöminen.

”Junailen urakoita ja sovin, mitä milloinkin tilataan. Olen ikään kuin välikäsi, jotta kaikkien ei tarvitse vuoron perään käydä huutelemassa, mitä tarvitaan. Katselen ympärilleni, mitä työmaalla tapahtuu: meneekö kaikki kuten pitääkin”, Kujanpää kertoo.

Lama muutti sähköasentajan työnkuvaa

Kari Kujanpää valmistui sähköasentajaksi vuonna 1986, mutta laman myötä hänen piti tehdä niitä töitä, mitä oli tarjolla. Hän oppi työn lomassa raudoittajan ja kirvesmiehen työt ja suoritti myöhemmin raudoittajan erikoisammattitutkinnon. Työ sisälsi paljon matkustamista, mutta Kujanpää lopetti reissuhommat vuonna 1996, kun perheen ensimmäinen lapsi syntyi.

Kujanpään ensimmäinen suuri projekti VRP:llä oli Tampereen keskusvirastotalon saneeraus, mutta viimeiset kahdeksan vuotta hän on tehnyt pelkästään uusia kerrostaloja.

”Vaikka tulee vettä, räntää ja pakkasta, on silti kiva mennä aamuisin töihin. Oma mieleni on pihalla ja perustuksilla, talorunkojen teossa. Raaempi työ on aina kiehtonut minua”, Kujanpää kertoo.

Kun työmaalle tulee uusia työntekijöitä, Kujanpää pyrkii tekemään heidän olonsa tervetulleiksi. Kuusihenkinen tiimi on työskennellyt yhdessä kolmisen vuotta.

”Olemme pikkuhiljaa hitsautuneet yhteen. Jos työt alkavat seitsemältä, olemme usein jo puolelta kahvia keittelemässä, jotta ehdimme jutustella. Hyvä työilmapiiri on erittäin tärkeää”, Kujanpää sanoo.

Hän pitää työnsä vaihtelevuudesta. Esimerkiksi kerrostalon rungon rakentaminen on erilaista työtä kuin perustusten teko. Kujanpää rytmittää usein työpäiväänsä pienemmiksi tehtäviksi, jolloin päivät hujahtavat kuin huomaamatta. Aina kaikki ei kuitenkaan suju omien suunnitelmien mukaan, ja Kujanpään mukaan rakennustyömaalla työskentelevän pitää osata joustaa.

Fyysinen työ vaatii liikuntaa myös vapaa-ajalla

Kirvesmiehen ja raudoittajan työ on hyvin fyysistä.

”Vitsailemme, että kerrostalon rungon rakennuksen aikana kilot pysyvät kurissa. Tässä työssä pärjää, jos tykkää antaa kropastaan kaiken. Mutta vaikka työpäivän jälkeen olisin aivan puhki, kevyt pyörälenkki tekee hyvää. Yleiskunnostaan on pidettävä huolta”, Kujanpää muistuttaa.

Vapaa-ajallaan hän juoksee, pyöräilee ja ui. Yhtenä kesänä pyörällä kuljettuja kilometrejä kertyi 1100, kun työmatka rakennustyömaalle oli 15 kilometriä per suunta.

Kujanpäälle merkittävin VRP:n henkilöstöetu onkin ePassi -liikunta- ja kulttuurietu. Sen siivin hän käy syksyisin juoksemassa puolimaratonin Jyväskylässä ja ui viikoittain uimahallissa. Hän kehuu myös kattavaa työterveyshuoltoa.

”Jos jotakin paikkaa kolottaa, aina saa hyvän hoitoa ja tarvittaessa ohjataan myös erikoislääkärin vastaanotolle. Säännölliset terveystarkastukset ovat tärkeitä”, hän sanoo.

VRP Länsi-Suomessa vakituisia työntekijöitä on hieman alle 20. Tämän lisäksi rakennustyömailla työskentelee aliurakoitsijoita ja muita vuokratyöntekijöitä.

”Tämä on juuri sopivankokoinen firma olla töissä. Kukaan ei ole vain nimi paperilla. VRP:llä tie on auki toimitusjohtajaan asti. Jos jotakin on mielessä, aina voi ottaa yhteyttä. Meillä kaikki tuntevat toisensa ja hallittavuudeltaan meillä on todella hyvä määrä ihmisiä töissä. On mukavampi pitää vaikkapa saunailtoja, kun kaikki mahtuvat samaan tilaan”, Kujanpää kehuu.

Tutustu VRP:hen työnantajana

Kari Kujanpää harrastaa vapaa-ajallaan muun muassa pyöräilyä. Kuva on otettu Paraisilla kesällä 2021, kun Kari pyöräili vaimonsa kanssa Turun saaristoreitin. Pariskunta pyöräili neljän päivän aikana 250 kilometriä. Muutenkin pyörät kulkevat heidän mukanaan kesälomilla: he tutustuvat kaupunkeihin ja niiden maisemiin ja nähtävyyksiin pyörän selästä. ”Hikilenkeillä käyn erikseen. En kilpaile kuin itseni kanssa ja puolimaratonin juokseminen on vain oman kuntoni mittari”, Kari kertoo.