Järvenpäähän, Tuusulanjärven maisemiin, Vanhakylännimen kartanon ja virkistysalueen helmaan rakentuu nykyaikainen, modernilla hirsiteknologialla toteutettu kerrostalokokonaisuus pientaloalueen osaksi. VRP Etelä-Suomi Oy:n ja Hongan hirsihybriditalot voittivat osaltaan Järvenpään kaupungin Anni-tädin kylän suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun. Parhaillaan hanke on kaavamuutosvaiheessa ja rakentamisen odotetaan pääsevän alkuun keväällä 2024.

”Olemme iloisia, että voimme yhdistää hirsi- ja betonirakentamisen parhaat puolet turvalliseksi ja terveelliseksi asumisvaihtoehdoksi. Upea sijainti luonnon ja kulttuurimaisemien keskellä nopeiden kulkuyhteyksien varrella tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän”, VRP Etelä-Suomen hankekehityspäällikkö Heikki Pekanpalo toteaa.

Anni-tädin kylän Pihakvartetti käsittää kaksi 3-kerroksista ja kaksi 4-kerroksista taloa, jotka muodostavat yhdessä kodikkaan pihapiirin yhteisine tiloineen. Harjakatto ja nollanurkka-ratkaisu, jossa hirsiliitos jää rakenteen sisään, antavat taloille modernin kotoisan ilmeen. Tontin ja rannan välissä kulkee rantaraitti ja toisella puolella näyttäytyvät kartanon kulttuurimaisemat tammikujineen ja metsineen.

Terveellinen, hengittävä hirsi

Metsäisen miljöön lisäksi puu on pääosassa tulevissa asunnoissa. Hirsi näkyy niin julkisivuissa kuin ikkunoiden puoleisissa sisäseinissäkin. Kantavissa rakenteissa taas käytetään betonia ja sillä ratkotaan rakenteelliset haasteet, jotka liittyvät kosteisiin tiloihin, ääneneristävyyteen ja paloturvallisuuteen.

”Tuloksena on ainutlaatuinen yhdistelmä, jossa molempien materiaalien parhaat puolet on yhdistetty luonnollisen kauniiksi, painumattomaksi hirsihybridiksi”, Pekanpalo sanoo.

Honka tunnetaan erityisesti omakotitaloista ja vapaa-ajan rakentamisesta. Vapaa-ajan alueiden ja rakennusten, hotellien sekä lomakeskusten lisäksi Honka on rakentanut lähes 100 julkista kohdetta päiväkodeista hoivakoteihin ja kouluihin. Hongan projektimyyntipäällikkö Markus Saarelainen korostaa hirren terveellisyyttä ja sen vaikutusta sisäilman laatuun sekä hyvinvointiin.

”Hirsitalojemme rakenteet hengittävät ja luovat tutkitusti terveellisen sisäilman. Altistumme päivittäin päiväkodissa, koulussa, työpaikalla ja liikenteessä erilaisille haitallisille kemikaaleille ja pienhiukkasille. Hongan hirsitalo on turvapaikka, jossa haitalliset yhdisteet on minimoitu. Vähäpäästöiset materiaalimme ovat tutkitusti turvallisia ja puhtaita”, Saarelainen kertoo.

Puun pinta on myös antibakteerinen, joten mikrobit eivät viihdy sen pinnalla.

”Hirsi on lämmin ja pehmeän tuntuinen materiaali ja sen aistiystävällisyys tuntuu myös akustiikassa”, Saarelainen mainitsee.

Laatu ja elinkaariajattelu yhdistävät VRP:tä ja Honkaa

Honka ja VRP löysivät yhteisen sävelen toistensa arvoista ja tekemisen tavasta.

”Kun arvostettu brändi ja yli 90 000 hirsirakennuksen osaaja Honka ehdottaa yhteistyötä, niin siihen kutsuun oli helppo vastata”, VRP:n toimitusjohtaja Matti Koivunoro toteaa.

Sopivaa rakennuskohdetta etsittiin Uudeltamaalta ja sellainen löytyi Anni-tädin kylän suunnittelukilpailusta. Kun kokeneet tekijät pääsivät yhdistämään voimansa, laadukas lopputulos vakuutti kilpailuraadin.

”On ollut hienoa viedä yhteishanketta eteenpäin, kun ajatukset kohtaavat. VRP:llä mietitään rakentamisen elinkaarta ja pyritään ennen kaikkea laadukkaaseen lopputulokseen, kuten meillä Hongallakin”, Saarelainen kertoo.

Pihakvartettiin on suunniteltu niin yksiöitä kuin tilavia perheasuntojakin.

”Hanke on kaavoitusvaiheessa ja syksyllä alkaa tarkempi suunnittelu. Huonejako on tässä vaiheessa avoin muutoksille. Halutessaan talosta voi varata vaikka koko kerroksen, sillä huonejako on modulaarinen, ja sitä voi muokata vielä ennen rakennuslupasuunnittelua”, Pekanpalo kertoo.

Kiinnostaako Pihakvartetti?

Liity uutiskirjelistalle Anni-tädin fanit ja saat ensimmäisten joukossa tietoa kohteen edistymisestä!