Huhtikuussa 2023 valmistuvaa Solvallan urheiluopiston urakkaa Nuuksion kansallispuiston kupeessa voi hyvällä syyllä kutsua monipuoliseksi ja haastavaksi hankkeeksi. Pääurakoitsijana toiminut VRP Etelä-Suomi Oy vastasi suojellun päärakennuksen poikkeuksellisesta uudisrakentamisesta, liikuntasalirakennuksen saneerauksesta ja kokonaisuuden talotekniikasta maalämpö pois lukien.  

Rinnetontille 1950-luvulla rakennettu päärakennus sijaitsi liikuntasalin ja vuonna 2016 rakennetun ravintolarakennuksen keskellä, ja niiden välillä on kulkuyhteys. Sisäilma- ja kosteusongelmista kärsinyt päärakennus oli osoittautunut rakenteellisesti korjauskelvottomaksi. Kun suojelupäätös – ja koko rakennus – purettiin, Espoon kaupunginmuseo edellytti maisemallisista syistä, että tilalle rakennetaan näköiskopio tai vastaavan tyylinen rakennus. 

”Kiehtova kokonaisuus. Uniikin replikatyyppisen uudisrakentamisen lisäksi urakka sisälsi korjausrakentamista vanhaa kunnioittaen, mikä teki kohteesta monivivahteisen myös rakennusteknisessä mielessä”, VRP Etelä-Suomen liiketoimintajohtaja Tom Walldén sanoo. 

 

Materiaalivalinnalla varmistettiin työn edistyminen 

Hankkeen aloitus keväällä 2022 ajoittui Espoon lupakäsittelyn ruuhkaan ja Venäjän sodan aiheuttamaan pelkoon materiaalipulasta. Elementtirakenteiseksi suunniteltu runko päätettiin toteuttaa Leca-harkoista, jotta alkuperäisen aikataulun noudattaminen olisi mahdollista. 

 ”Keväällä 2022 rakennusala oli 2–3 viikon ajan täydessä paniikissa ja pelkona oli, että kohta ei pystytä tekemään yhtään mitään. Silti väitän, että lopputulos on jopa parempi kuin alkuperäisen suunnitelman mukaan”, Walldén kommentoi materiaalivaihdosta.  

Uudisosan julkisivuissa noudatettiin rakennuksen henkeä niin materiaalien kuin värienkin suhteen. Sokkelit, muurit ja savupiiput pinnoitettiin tyylin mukaisesti liuskekivellä. Osaajia vaativaan käsityöhön etsittiin Virosta saakka. 

Vaativa louhintakohde rakennusten välissä 

Sisätiloja arkkitehti ja urakoitsija saivat toteuttaa melko vapaasti. Huoneiden rakentaminen osoittautui millin viilaukseksi niin korkeuden kuin muunkin mitoituksen suhteen, koska kosteusongelmien välttämiseksi rakennuksen korkoa oli nostettu ja alakattoihin piti sijoittaa talotekniikkaa. Yhteistyöllä uudet majoitustilat saatiin kuitenkin sovitettua puretun päärakennuksen mittoihin. 

Talotekniikkaa oli vaikea saada mahtumaan vuosikymmeniä sitten mitoitettuihin tiloihin. Kellarissa sijaitsevalle konehuoneelle hankittiin lisätilaa louhimalla. 

”Ravintola oli koko ajan auki, joten sillä puolella piti

 kiilata, koska räjäyttää ei voinut.” 

Liikuntasalista uusittiin vesikatto, yläkerran majoitustilat ja ylimääräisenä vielä kellarin märkätilat rakennuksen tyylin mukaisesti. Hanke on valmistumassa määräaikaan mennessä. 

”Muuttujia oli kohtuullisen paljon yleisestä hintojen noususta lähtien. Silti lopputulokseen voi olla tyytyväinen. Solvallan urheiluopisto sai arvoisensa ehostuksen Nuuksion Pitkäjärven rantaan”, Walldén kiittelee VRP:läisiä.