Osaavissa käsissä menneiden aikojen upeus palautuu entistä ehompana. Finlaysonin omistajasukuun kuuluneen Peter von Nottbeckin rakennuttama uusbarokkinen palatsi Milavida valmistui Tammerkosken yläjuoksulle vuonna 1898. Synkät pilvet varjostivat perheen elämää: äiti ja isä kuolivat, ja lopulta taloa asutti neljä lasta hoitajineen.

Tampereen kaupunki osti rakennuksen vuonna 1905, nimesi sen Näsilinnaksi ja perusti siihen Hämeen museon. Sisällissodan melskeissä Näsilinna vaurioitui pahoin. Taisteluista muistuttavat verijäljet marmoriportaissa ja pala tykinkuulan tuhoamaa seinää. Museotoiminnan päätyttyä vuonna 1998 palatsi alkoi rappeutua.

VRP Rakennuspalvelut vastasi kulttuurihistoriallisesti tärkeän rakennuksen vaativasta perusparannuksesta. Uusiksi laitettiin muun muassa kattorakenteet, julkisivut, alapohja, sisätilojen pinnat, sähköt ja viemäröinti. Nykyaikaa edustavat hissi ja koneellinen ilmanvaihto.

–    Haastavinta oli talotekniikan toteuttaminen, koska sitä ei ollut aiemmin, ja tekeminen niin, ettei se osu häiritsevästi silmään, kertoo vastaavana mestarina toiminut Jerry Vaittinen.

Ensimmäisen kerroksen edustustilat noudattavat mahdollisimman tarkasti alkuperäistä henkeä. Niissä kelpaa istahtaa kahvikupposelle tai nauttia ranskalaisen keittiön herkkuja. Hulppeassa eteishallissa seistessään voi kuvitella Nottbeckien lasten kirmailevan yläkerrassa. Nyt siellä pääsee tutustumaan heidän sukunsa elämään, talon vaiheisiin ja vaihtuviin näyttelyihin.

Pieteetillä vanhaa kunnioittaen tehty Näsilinnan kunnostus sai Tampereen kaupungilta vuoden 2015 Hyvän rakentamisen palkinnon.

Rakennuslehti 4.11.2o15: Tampereen Näsilinnan remontti sai vuoden 2015 Hyvän rakentamisen palkinnon