Petri Haakana työskentelee VRP Etelä-Suomi Oy:ssä työnjohtajana ja hänen erityisvastuullaan on elementtirunkoporukan vetäminen. Petri on melko tuore VRP:läinen, sillä hänellä tuli vastikään kolme vuotta talossa täyteen. Petri on pitkänlinjan ammattilainen ja tehnyt parinkymmenen vuoden uran, josta viimeiset kymmenen vuotta elementtiryhmän nokkamiehenä.

Espoon Kokinniityn Helmi on hänen neljäs työmaansa VRP:llä. Tätä ennen hän oli Helsingin Graniittikalliossa mukana alusta lähtien aina luovutukseen asti.

– Yleensä elementtirunkoporukan työnjohtaja vaihtaa työmaata, kun runko on ylhäällä. Graniittikalliossa näin, kuinka saimme taloon tyytyväisiä asukkaita, Petri iloitsee.

Hän kokee palkitsevaksi, kun projektit valmistuvat laadukkaasti ja ajallaan.

– Emme tee vain työtä, vaan rakennamme monelle elämän tärkeimmän hankinnan. Teemme aina kotia jollekulle, hän muistuttaa.

Työnjohtaja suunnittelee pitkälle eteenpäin

Petrin tiimin työkuvaan kuuluu elementtirunkojen kasaaminen anturasta vesikaton rajapintaan asti. Työnjohtajana hän vastaa runkoporukan toiminnasta ja huolehtii, että tiimi pysyy laaditussa aikataulussa ja kustannukset kohdillaan. Työ on paljon eri asioiden ja aikataulujen yhteensovittamista, kun työmaalla vuorotellen töitä tekevät niin oma porukka kuin urakoitsijatkin. Petrin kalenteri on aina täynnä puoli vuotta eteenpäin.

– Työnjohtaja elää vähän etupeltoon. Jos rungon aikataulu tai kustannukset karkaavat, hanketta on haastava myöhemmin kuroa kiinni. On tärkeää tehdä laadukasta ja turvallista rakentamista sovitussa aikataulussa. Rakentamisessa sooloilulle ei ole tilaa, vaan työnjohtajan on tärkeää saada palaset toimimaan yhteen. Asioihin pitää pystyä reagoimaan nopeallakin aikataululla, Petri sanoo.

Työnjohtajan tulee tietää paljon työturvallisuudesta.

– Se on runkovaiheen elinehto. Toimimme isojen kuormien kanssa, joissa on paljon massaa ja voimaa. Jos vahinkoja sattuu, ne eivät ole pieniä. Aineelliset vahingot ovat huomattavia ja henkilövahingot erittäin pahoja. Pitää tietää, miten on turvallista, mutta samalla tehokasta toimia, hän muistuttaa.

Loistavalla yhteishengellä hommat toimivat

Petri työskentelee Espoon Kokinniityn työmaalla yhdeksän hengen tiiviissä porukassa. Petrille työyhteisö on kaikki kaikessa: avaintekijä siihen, että hommat toimivat.

– Jos henkilökemiat eivät toimi, hankkeita on hankala viedä eteenpäin. Työmaa on kuin toinen koti, kun siirrymme aina pääsääntöisesti samalla tiimillä kohteen valmistuttua uudelle työmaalle. Kertaakaan ei ole harmittanut tulla töihin, ja niin sen pitääkin olla, hän sanoo.

– VRP on sopivan kokoinen yritys. Meillä on loistava yhteishenki, ja olemme kuin yhtä joukkuetta. VRP:llä ei ole erikseen me ja te, vaan olemme ehdottomasti me, hän suitsuttaa.

Liikunta on oivaa vastapainoa työlle

Petri palautuu töistä ennen kaikkea liikkumalla ja perheensä parissa. Aamu alkaa pyöräilyllä työmaalle. Työmatka Espoon Kokinniittyyn on noin 18 kilometriä, jonka Petri polkee talvisin 50 minuuttiin, mutta kesällä haetaan kolmosella alkavia lukuja.

– Liikunta on iso osa elämääni, oikea henkireikä ja vastapaino työlle. Päivä käynnistyy hyvin pyörän selässä, eikä työjuttuja tarvitse viedä kotiin rakkaan vaimon sekä 12- ja 14-vuotiaiden poikien kuultavaksi, kun pään voi nollata kotimatkalla. Joskus, kun joku sattuu olemaan kotona kotiin tullessa eikä ole omissa harrastuksissa, kuuluu kysymys: miten iskän työpäivä meni, saitteko mitään aikaiseksi? Nyt kun 50 vuotta lähenee, olen pohtinut, kasvavatko liikuntamäärät vai rauhoittuuko tahti, viimeiset kahdeksan vuotta triathlonia harrastanut Petri miettii.

Lienee sanomattakin selvää, että Petrille tärkein VRP:n henkilöstöetu on liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointietu.

– Se on oiva osoitus, kuinka työntekijöistä pidetään huolta. Epassi hujahtaa nopeasti tyhjiin, kun ostan sillä uintikerrat ja salikortit sekä kesäisin maksan golfharrastusta, hän kertoo.

Petri haluaa aina oppia lisää ja hänen haaveenaan on opiskella rakennusmestariksi työn ohessa.

– Se olisi valttikortti kaikenlaiseen tekemiseen. Kun paperit saisi, tällä työkokemuksella tie olisi avoin vaikka mihin. Aina saa ja pitää olla haaveita. Voisin valvoa vaikkapa eläkepäivinä työtä rakennustyömaan reunalla, hän nauraa.

Tutustu VRP:hen työnantajana