Tiia Turkki (kuvassa vas.) stailaa työkseen asuntoja. Kun hän aloittaa kohteen stailauksen, ensin mielessä on tarina. Ketkä asunnossa voisivat asua? Millaiset heidän taustansa ovat? Mitä he ajattelevat, kun katsovat ikkunasta ulos? Sitten Turkki suuntaa sisustussuunnittelu Koton kaluste- ja somistevarastolle ja aloittaa suunnittelun.

Millaisen tarinan inspiroi asunto-osakeyhtiö Helsingin Graniittikallio jykevine kalliomaisemineen? Millainen perhe siellä voisi asua Otetaan selvää!

Graniittikallion sisustus
Kun stailisti Tiia Turkki aloittaa asunnon stailauksen suunnittelun, hän miettii ensiksi tarinaa. Millainen perhe tässä asunnossa asuisi?

Graniittikallion kaksio stailattiin pienelle perheelle

Turkin stailaama Helsingin Pihlajistossa sijaitseva Graniittikallion kohde on kaksikerroksinen rivitaloasunto, jossa ei ole omaa pihaa. Molemmissa kerroksissa on asunnon levyiset lasitetut parvekkeet. Lenkkipolku kulkee aivan talon takana, ja ikkunasta siintää kallioinen metsämaisema. Siihen Turkki ihastui.

Stailaaja maalasi mielessään kuvan kolmihenkisestä perheestä, joka arvostaa asuinympäristöä, jossa luonto on vahvasti läsnä. Perhe tykkää matkustella vapaa-ajallaan, mutta ei viihdy puutarhatöissä. Kaukokaipuun vuoksi asuntoon tuli ripaus kansainvälistä tunnelmaa.

Graniittikallio

”Kohteeseen tutustuvat ihmiset eivät välttämättä huomaa, millaista perhettä olen ajatellut. Tällainen tapa ajatella on kuitenkin minulle tärkeä työkalu. Stailaan asunnot niin, että niissä voisi joku oikeasti asua. Ei riitä, että laittaisin nojatuolin tyynyineen nurkkaan, vaan stailauksen ideana on asettuminen ostajan asemaan”, Turkki avaa työskentelytapaansa.

Ennen stailaajan töitä Turkki teki muun muassa elokuva- ja mainosalan lavastus- ja puvustusprojekteja. Tarinallinen ajatusmaailma kumpuaa sieltä.

Stailisti Tiia Turkki etsii sisustusesineitä liikkeestä
Stailisti Tiia Turkin oma tyyli on runsas, mutta maanläheinen. ”Jos tekisin vain sellaista, mikä itseäni miellyttää, työ olisi aika tylsää. Työni suolaa on se, kun pääsee asiakkaan pään sisään ja toiveisiin”, hän sanoo.

Tiloja on hankala hahmottaa tyhjänä

Graniittikallion tapaiset, kahden makuuhuoneen asunnot ovat Turkille tyypillisiä stailauskohteita. Jos hän stailaa jo asuttua omakotitaloa myyntiä varten, tyypillisesti työn alle otetaan vain joitakin makuuhuoneita, olohuone ja keittiö. Erityisesti haastavat tilat pyritään sisustamaan.

”Tällöin mahdolliset ostajat eivät säikähdä, vaan huomaavat, että senkin tilan saa sisustettua. Tilaa on usein hankala hahmottaa tyhjillään. Mahtuuko sinne ruokapöytä tai sohva? Stailauksen avulla ostaja näkee, miten mittasuhteet toimivat”, Turkki sanoo.

Sisustustrendeissä tyylit kiertävät. Mustat keittiöt ovat nyt väistymässä, ja tilalle sisustukseen ovat tulossa puun luonnolliset sävyt mutta samalla myös kirkkaat ja voimakkaat värit. Lisäksi luonnolliset, rouheat materiaalit ovat pinnalla.

”Oma tyylini on runsas, mutta maanläheinen. Jos tekisin vain sellaista, mikä itseäni miellyttää, työ olisi aika tylsää. Työni suolaa on se, kun pääsee asiakkaan pään sisään ja toiveisiin”, Turkki kertoo.

Graniittikallion kaksion parveke
Tiia Turkin stailaamassa asunnossa on asunnon levyiset parvekkeet molemmissa kerroksissa.

Töitä pienistä pintaremonteista seinien kaatamisiin

Tiia Turkin työtilaukset ovat hyvin erilaisia: uudiskohteiden sisustaminen voidaan tehdä pintamateriaaleista ja kiintokalusteista lähtien. Vanhemmissa kohteissa tehdään suuriakin remontteja, kuten uusitaan keittiö ja kylpyhuone tai jopa kaadetaan seiniä. Stailauksissa tärkeintä on asunnon erityispiirteiden esiin tuominen ja se että asunto kiinnostaa ostajia.

Stailaaja ei kiinnitä uudiskohteissa mitään seinille, vaan esimerkiksi Graniittikalliossakin taulut nojaavat seiniin hyllyjen päällä. Kerran asunnon ostaja ihastui Turkin tekemään stailaukseen niin, että halusi pitää kaiken, mitä asunnossa oli – viinilaseja myöten.

Yksi kesälomakohde saaristossa on jäänyt erityisen hyvin Turkin mieleen. Mökkiläiset asuivat vakituisesti Ruotsissa, ja mökki piti saada kesäksi täydelliseen kuntoon pedatuista sängyistä lähtien. Turkki kuljetutti tiiminsä kanssa lossilla rekkakuormallisen tavaraa, asetteli huonekaluja ja tuotteita viikon ajan paikoilleen, kunnes asukkaat pääsivät nauttimaan valmiista mökistä.

Tähän verrattuna Graniittikallion stailaus oli yksinkertaista: mitä nyt Turkki joutui kantamaan huonekaluja kerrosten välillä, kun esimerkiksi huomasi nojatuolin istuvan paremmin yläkerran parvekkeelle. Turkki piti Graniittikallion asunnosta ja taloyhtiöstä.

”Ja mikä tärkeintä, asunnon säilytystilat olivat hyvin suunniteltu”, Turkki sanoo.

Tutustu Helsingin Graniittikallioon tästä