VRP on jälleen mukana koko Suomen rakennusalan yhteisellä turvallisuusviikolla 16.5. – 20.5.2022. Tänä vuonna keskitymme turvallisuushavaintoihin.

Työmaalla tehtävät turvallisuushavainnot kehittävät turvallisuutta monella eri tavalla. Itsestään selvää on, että turvallisuushavainnot, ja niitä seuraavat korjaavat toimet, poistavat selviä vaaranpaikkoja ja vaaraa aiheuttavia toimintatapoja työmailla.

Turvallisuushavaintojen tekeminen yhdessä ja niistä käytävät keskustelut kehittävät kuitenkin myös jokaisen työntekijän kykyä havaita turvallisuuteen liittyviä seikkoja arkisen työnteon lomassa.

Turvallisuushavainnot voivat olla myös myönteisiä ja luoda hyvää henkeä työturvallisuuden kehittämiseen.

”Turvallisuutta voi edistää pienin fiksuin teoin. Eräällä työmaalla oli esimerkiksi tehty jätesäkeille porrashuoneen kaiteeseen kiinnitetty käytännöllinen teline viemäriputken pätkästä, jolloin säkit ovat helposti käytettävissä ja kaikille löydettävissä”, kertoo VRP:n työsuojelupäällikkö Tero Suomilammi.

Turvallisuushavainnot QR-koodin takana

VRP otti maaliskuussa käyttöön uuden tavan kerätä turvallisuushavaintoja. Havaintojen tekoon käytetään nyt samaa sovellusta kuin työmaan muihinkin kirjaustoimiin.

Havainnon pääsee tekemään suoraan QR-koodin puhelimellaan skannaamalla, ilman kirjautumista, ja halutessaan anonyymisti.

”Turvallisuushavaintoja on kerätty aiemmin muun muassa paperisilla lomakkeilla, mutta jokainen työmaan arjen tunteva ymmärtää, että paperilomakkeiden täytölle voi olla vaikea löytää sopivaa hetkeä. Nyt turvallisuushavaintojen tekeminen on tehty helpoksi. Tulemme vielä lisäämään QR-koodien määrää työmailla vuoden aikana”, kertoo Suomilammi.

Tehdyt turvallisuushavainnot käsitellään yhdessä työmaan mestarin johdolla viikkopalaverissa.

Turvallisuusviikolla havainnointi tutuksi kaikille

Turvallisuusviikon aikana jokaista VRP:läistä pyydetään tekemään vähintään yksi havainto järjestelmään. Perjantaina havaintoja käsitellään kakkukahveilla yhdessä tuumin.

”Haluamme, että havainnointi on helppoa ja kynnys havainnon tekemiseen on mahdollisimman pieni. Turvallisuus on työmailla prioriteetti numero yksi ja meillä jokaisella on merkittävä rooli turvallisuuden ylläpidossa ja kehittämisessä – vuoden ympäri”, sanoo Suomilammi.

Muita VRP:n turvallisuusviikon teemoja ovat telinetyöskentely, työergonomia sekä nostotöiden turvallisuus.