VRP Rakennuspalvelut Oy on parantanut työturvallisuuden tasoaan pitkäjänteisesti, askel kerralleen. Työ tuottaa tulosta, mistä osoitus on VRP Länsi-Suomen työtapaturmaton vuosi: viimeisin sairaspoissaoloon johtanut työtapaturma tapahtui 23.6.2016.

– Tapaturmaton vuosi rakennusliikkeessä, jolla on myös omia työntekijöitä, on melko harvinainen saavutus. Alan tapaturmataajuuden keskiarvo vuonna 2016 oli Rakennusteollisuuden tekemien kyselyiden mukaan 19,2, kertoo VRP Länsi-Suomen työturvallisuuspäällikkö Ilkka Hjerppe.

Kehityksen taustalla on yhtiön tapaturmattomuuteen tähtäävä Nolla tapaturmaa 2020 -tavoite. Yhtiö on tehnyt tapaturmattomuuden eteen paljon töitä. Asenne ja suhtautuminen työturvallisuuteen on samanlainen koko henkilöstöllä toimitusjohtajasta työmaan avustaviin työntekijöihin. VRP myös palkitsee työmaita tapaturmattomista päivistä 50 päivän välein.

– Olemme motivoituneita toimimaan turvallisesti. Meillä on töissä hyviä työntekijöitä, jotka haluavat tehdä työt niin kuin ne tulee tehdä. Asenne työntekoon, poikkeamiin puuttuminen ja turhien riskien välttäminen muodostavat turvallisen työskentelyn perustan, Hjerppe avaa.

Kaikilla työmailla työskentelevillä on oltava peruskoulutus työturvallisuudesta kunnossa, eli vähintään valtakunnallinen työturvallisuuskortti. Turvallisuudesta huolehtiminen aloitetaan jo suunnitteluvaiheessa, jolloin huomioidaan esimerkiksi työnaikaisten kaiteiden kiinnitykset. Työturvallisuuden tasoa valvotaan viikoittaisilla mittauksilla.

Työturvallisuus näkyykin kaikilla VRP:n työmailla. Siitä ei tingitä missään olosuhteissa.

– Jokainen työ joka tehdään, tehdään turvallisesti. Sillä ei ole väliä, kuinka suuri tai pieni työ on ja kuinka kova kiire on. Työturvallisuus on aina etusijalla; tarvittavat turvavälineet ovat aina päällä, kertoo VRP:n työsuojeluvaltuutettu Tommi Niemi.

– Ajattelutavassa on vuosikymmenten aikana tapahtunut iso muutos. Jos ennen ei kypäriä haluttu laittaa päähän, nykyään työturvallisuudesta on tullut automaatio. Se on tietenkin positiivista, sillä kaikki haluavat palata työmaalta kotiin ehjänä, hän päättää.

VRP Rakennuspalvelut Oy on vakaa suomalainen rakennusliike. Erityisosaamistamme ovat vaativa korjausrakentaminen, teollisuus- ja liiketilarakentaminen, KVR-urakointi ja oma asuntotuotanto. Itsenäisten alueyhtiöidemme kautta toimimme alueellisesti Keski-Suomessa, Tampereen seudulla sekä Etelä-Suomessa. Työllistämme noin 130 rakennusalan ammattilaista.