– Uudet puurakenteiset välipohjat olivat rakenteellisesti vaativin työ. Omat kommervenkit piti kehittää myös nykyaikaisen talotekniikan upottamiseksi rakenteisiin, muistelee Jari Hellman VRP Rakennuspalveluista.

– Kun minua kysyttiin projektiin pääurakoitsijan vastaavaksi mestariksi, kävelin taloa ympäri puoli päivää ja mietin, ryhdynkö valtavaan hommaan.

Mies ryhtyi – ja on nyt hyvin tyytyväinen lopputulokseen, kuten myös tilaaja. Ammattilaisten huolellinen kädenjälki näkyy kaikkialla perustuksista vesikatteeseen. Entisöidyissä tiloissa voi nauttia alkuperäisestä värimaailmasta ja useiden maalikerrosten takaa löytyneiden uniikkien koristemaalausten jäljennöksistä.

Kun Jyväskylän uusrenessanssityylinen kaupungintalo, silloinen Kunnallistalo, valmistui vuonna 1899, ohikulkija saattoi kuulla torvisoittokunnan harjoittelua kellarikerroksen mankelihuoneesta tai huutelua poliisikamarin tyrmästä. Ensimmäisessä kerroksessa toimivat maistraatti, raastupa, rahatoimikamari, valtuusmiesten kokoushuone, kirjasto, huutokauppakamari sekä Suomen Pankki. Yläkerrassa järjestettiin juhlia, taidenäyttelyitä tai yhdistysten kokouksia sekä nautittiin musiikki- ja teatteriesityksistä.

Ajan saatossa historiallisesti merkittävä rakennus rapistui. Se peruskorjattiin kertaalleen 1979–81 mutta ei enää täyttänyt nykymääräyksiä ja oli lopulta käyttökiellossa myöhempien kosteusvaurioiden vuoksi.

Peruskorjatussa talossa toimii nyt kaupungin virastoja sekä johto- ja luottamuselimiä. Kaupunginvaltuusto kokoontuu upeasti restauroidussa juhlasalissa. Tyrmä löytyy edelleen mutta uudessa käytössä modernina kokoushuoneena. Taloon voi tutustua opastetuilla yleisökierroksilla.