VRP:n kirjanpitopäällikkö Mervi Liukkonen-Niemen työviikot kulkevat sykleissä. Loppukuuta kohti tahti kiihtyy, sillä seuraavan kuun kolmantena työpäivänä edellisen kuukauden tulokset tulisi olla valmiina raportoitavaksi johtoryhmälle. Myös alkuvuoden ensimmäiset neljä kuukautta ovat kiireisiä, sillä edellisen tilikauden tilinpäätökset ja veroasiat pitää hoitaa maaliin. Tällaiset työpäivät sujuvat pitkän kokemuksen ansiosta rutiinilla: asiat tehdään tietyssä järjestyksessä ja aikataulussa, mutta välillä matkaan voi tulla mutkia ja keskeytyksiä. Olennaista onnistumisessa on myös se, että koko organisaatiossa asiat on hoidettu oikea-aikaisesti ja huolellisesti esimerkiksi tuntikirjausten syöttämisessä, laskuihin liittyen ja erilaisten tietojen toimittamisessa.

”Työhöni kuuluu paljon asioiden selvittämistä, joista jokainen on oma tapauksensa. Toinen asia voi ratketa nopeasti, mutta vaikkapa veroasioiden ratkaisemiseen saatan tarvita ulkopuolisia asiantuntijoita”, hän kuvaa.

Mervi on ollut VRP:llä jo kahdeksan vuotta. Tänä aikana VRP konserni on kasvanut paljon, ja Mervin työtehtävä on vaihtunut kirjanpitäjästä kirjanpitopäälliköksi.

”Kun aloitin VRP:llä oli vain kaksi yritystä: Vaajakosken Rakennuspalvelu Oy ja VRP Rakennuspalvelut Oy, joiden kirjanpitäjäksi tulin. Pari kuukautta myöhemmin VRP Rakennuspalvelut Oy perusti neljä tytäryhtiötä, joista myöhemmin VRP Korjauspalvelut Oy sulautui takaisin VRP:hen. Viiden yhtiön ja kahden konsernin myötä työnkuvani laajeni huomattavasti”, hän sanoo.

Tarkkuus ja aikataulussa pysyminen ovat tärkeitä

Mervi on aikoinaan valmistunut YO-merkonomiksi laskentatoimen linjalta, sen jälkeen suorittanut taloushallinnon ammattitutkinnon ja myöhemmin opiskellut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Vaikka koulu antoi hyvän pohjan työelämään, käytäntö opettaa parhaiten.

”Rakennusalan kirjanpito on aivan erilaista kuin esimerkiksi kaupan alalla. Olen erittäin kiinnostunut siitä, mitä numeroiden takana on – kuinka asiat vaikuttavat toisiinsa. Kiinnostus tähän kumpusi edellisessä työpaikassani controllerina”, hän pohtii.

Mervin työtehtäviin kuuluu kirjanpidon ja veroasioiden lisäksi muun muassa vastuu taloushallinnon ohjelmistojen ja prosessien kehittämisestä yhteistyössä muun talousorganisaation kanssa. Uusien ohjelmistojen käyttöönotot ja isommat versiovaihdokset ovat vaativia projekteja, joissa täytyy tuntea järjestelmissä kulkevat tietovirrat, ohjelmistojen väliset yhteydet ja talouden eri osa-alueiden vaatimukset järjestelmälle. Lisäksi pyritään hakemaan jatkuvaa toiminnan parantamista: kuinka prosesseja kannattaisi kehittää tai mikä olisi järkevä tapa toimia, jotta turhaa työtä ei tulisi. Kirjanpitäjälle tarkkuus ja aikatauluissa pysyminen ovat elintärkeitä, ja yrityksen kehittyessä myös taloushallintoa uudistetaan.

”Kun prosessit saadaan sujuvammiksi, työaikaa vapautuu muuhun. Ennen esimerkiksi kassaennuste tehtiin manuaalisesti kerran viikossa, nykyisin se hoituu ohjelmalla ja saamme koko ajan ajantasaista tietoa”, hän kertoo.

VRP:llä annetaan haasteita ja vastuuta

Mervi työskentelee VRP:n Jyväskylän toimistolla. Taloushallinnon tiivis neljän hengen tiimi on hänelle tärkeä.

”Lähimmät työtoverini ovat suunnilleen saman ikäisiä ja aika pitkälti samassa elämänvaiheessa kuin minä. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme työssä ja pystymme auttamaan toisiamme. Täällä on hyvä olla töissä. VRP on sopivan kokoinen yritys: ei niin valtavan iso, ettei omaa ääntänsä saisi kuuluviin”, hän kehuu.

Mervi on työhönsä tyytyväinen, sillä hän kokee, että työnantaja kuuntelee häntä. Kehityskeskusteluissa kysytään aina, mitä työntekijä haluaisi seuraavaksi tehdä.

”Pystyn vaikuttamaan työnkuvaani ja esimerkiksi siihen, jos tarvitsen lisää koulutusta. VRP:llä pääsee eteenpäin, meille annetaan haasteita ja vastuuta. Pähkinää ei anneta valmiiksi pureskeltuna”, hän sanoo.

Onnistumiset innostavat kirjanpitopäällikköä

Merviä motivoi, kun asiat rullaavat eteenpäin ja kun vaikeisiin asioihin hoksaa ratkaisun.

”Onnistumiset innostavat! Välillä työssä on haasteita eikä kaikki mene kuin Strömsössä, mutta vahvuuteni on se, että ymmärrän numeroiden taakse. Huomaan nopeasti, jos jokin luku ei voi pitää paikkaansa”, hän kertoo.

Mervi löytää puolensa sekä toimistolla työskentelystä että kotoa tehtävistä etäpäivistä. Kun työtehtävät vaativat hiljaisuutta ja erityistä keskittymistä, on helpompi pysytellä kotona. Toisaalta juuri kiireisimpinä päivinä kuun vaihtuessa kirjanpitopäällikön on hyvä olla toimistolla.

Kotona Mervin pitävät liikkeessä hänen kaksi koiraansa, 3- ja 5-vuotiaat beaglet, joiden kanssa hän lenkkeilee päivittäin vähintään kaksi tuntia ja harrastaa viikoittain noseworkia. Myös kuntosalitreeni personal trainerin kanssa, vesijumppa ja ilmajooga pitävät toimistotyöläisen kunnossa. VRP:n tarjoama liikuntaetu toimivan työterveyshuollon kera ovat Merville tärkeitä. Vapaa-aikaa ilahduttaa myös juuri vuoden täyttänyt lapsenlapsi, jota hän näkee viikoittain.

Tutustu VRP:hen työnantajana