Vaikka kuvataiteilija Jussi TwoSeven ei ole lyhyt mies, hän näyttää pieneltä isojen talojen ja jättiläisoravien keskellä. On aurinkoinen syyskuun iltapäivä, ja hän on juuri valmistelemassa kolmatta oravateostaan pyöräkatoksen seinälle VRP:n rakentamassa Valkolehdokin uudiskohteessa.

Tontti sijaitsee Tampereen uudella vehreällä asuinalueella Hervantajärvellä. Tampereen kaupunki on halunnut panostaa tonttien asukasviihtyvyyteen ja omaleimaisuuteen, joten jo tontinluovutusehdoissa edellytetään, että sille tulee sijoittaa taidetta. Siksi mukana uusien kotien luomisessa on muiden ammattilaisten lisäksi myös taiteilija Jussi TwoSeven maalaustarvikkeineen.

Viiden oravan teoksen tekemiseen menee noin viikko, taiteilija paljastaa. ”Maalaamisvaihe on suhteellisen lyhyt. Valmistelut sen sijaan kestävät.”

Jussi TwoSeven käyttää tekniikkaa, jossa hän valmistaa sabluunat itse kuvaamansa luontokuvan perusteella. Kun pohjamaalit on vedetty, hän suihkuttaa spaymaalilla yhden värikerroksen sabluuna kerrallaan. Valkolehdokin oravat syntyvät pohjavärin lisäksi kahdesta tummasta ja kahdesta tai kolmesta vaaleammasta värikerroksesta.

”Tällä kertaa olen halunnut tehdä kuvat fotorealistisemmalla tyylillä kuin yleensä. Se tarkoittaa enemmän kerroksia ja enemmän yksityiskohtia,” taitelija kertoo.

Taiteella lisää omaleimaisuutta asuinalueille

Jussi TwoSevenin mukaan vastuu alueen taiteesta on suuri – kyseessä on kuitenkin paikka, jossa Valkolehdokin tulevat asukkaat käyvät tulevaisuudessa joka päivä.

”Nämä teokset näkyvät maastossa ja niistä tulee varmasti eräänlainen maamerkki. Ihmiset tulevat ehkä sanomaan, että ’tavataan oravien luona’”, hän arvelee. ”Toivottavasti tykätään!” hän lisää vielä hymyillen.

VRP Länsi-Suomen hankekehityspäällikkö Ilkka Hjerppe uskoo, että onnistunut taideteos lisää myös ostajien kiinnostusta. Hjerpellä on kokemusta julkisivutaiteesta Tampereen Vuoreksesta, jossa taiteella on lisätty viihtyisyyttä As Oy Tampereen Kauriinpolun ja As Oy Tampereen Siljanpuiston pihapiireissä.

”Pääasiasiassa olemme saaneet hyvää palautetta”, Hjerppe kertoo.

Taide mukaan jo suunnitteluvaiheessa

Jussi TwoSeven on tehnyt julkisivutaidetta aiemminkin, ja myös hän on saanut työstään lähinnä positiivisia kommentteja. ”Tällaisella taiteella on merkitystä,” hän uskoo. ”Ja onhan se kiva, että pyöräkatoksesta tulee paljon mielenkiintoisemman näköinen!”

Kun katsoo ympärilleen Hervantajärvellä, ei ole vaikeaa ymmärtää, mistä taitelija on saanut inspiraationsa luontoaiheisiin oravateoksiin.

”Tähän rauhalliseen metsäympäristöön sopii neutraalit maalaukset, ei mikään kovin aggressiivinen kuvitus,” Jussi TwoSeven tuumaa. Naapuritontille hän tekee myöhemmin ison käpykuvan oravien kaveriksi.

Jussi TwoSeven uskoo, että julkisivutaide tulee lisääntymään uusilla asuinalueilla. Hän kokee kehityksen tervetulleeksi. Valkolehdokissa taideteokset otettiin hyvin huomioon jo rakennusvaiheessa.

”Tässä projektissa pääsin suunnittelemaan pintamateriaalinkin arkkitehdin kanssa, ja siksi seinässä on ihanan sileää betonipintaa. Ei siis muuta kuin turvakengät jalkaan, kypärä päähään ja maalamaan!”

Lue lisää Hervantajärven Valkolehdokista ja löydä uusi kotisi.